SwitchMon Help

Language: JP EN DE FR
New Items
2018-08-14
users online
Forum » Windower » Support » SwitchMon help
SwitchMon help
 Ragnarok.Corvinus
Offline
Server: Ragnarok
Game: FFXI
user: Xiong
Posts: 66
By Ragnarok.Corvinus 2017-07-28 14:59:52
Link | Quote | Reply
 
Hi guys,

I just downloaded SwitchMon. I've run it as administrator and tried compatibility modes. The issue I'm having is it only works if switchmon is the active window. Any ideas? Thanks!
 Fenrir.Kogah
Offline
Server: Fenrir
Game: FFXI
user: Kogah
Posts: 38
By Fenrir.Kogah 2017-07-28 17:24:08
Link | Quote | Reply
 
I had this same issue I'll see if I can find how I fixed it!
 Fenrir.Kogah
Offline
Server: Fenrir
Game: FFXI
user: Kogah
Posts: 38
By Fenrir.Kogah 2017-07-28 17:25:35
Link | Quote | Reply
 
Wait, I think I remember. Windows 10 has an issue with Xbox controllers while not in focus. Are you using an XboX controller? I had to go back to my good old dual shock 2 with an adapter.
 Sylph.Pve
Offline
Server: Sylph
Game: FFXI
user: zsky
Posts: 19
By Sylph.Pve 2017-07-28 20:23:04
Link | Quote | Reply
 
Fenrir.Kogah said: »
Wait, I think I remember. Windows 10 has an issue with Xbox controllers while not in focus. Are you using an XboX controller? I had to go back to my good old dual shock 2 with an adapter.

This is correct.

Someone looked into it earlier this year and found a solution.

http://www.ffxiah.com/forum/topic/47135/ffxi-switch-monitor/2/#3259271

Asura.Jeph said: »
Figure I should share my fix here since I've been using switchmon for over a month now. I myself use an Xbox One controller and originally had the same issue with switchmon not working.

The main problem is that the Xbox One controller does not utilize directinput, or at least I do not believe it does so properly. It does utilize xinput which iirc is the newer standard for controllers but that brings up one problem:

Switchmon was primarily designed with directinput in mind but can read some information about the Xbox One controller since the drivers has some rudimentary directinput feedback. The problem is that this basic directinput feedback does not work if a problem is out of focus. If you have switchmon focused, your xinput keybind within the program will work but as soon as you swap to another window, it is no longer recognized.

The workaround I used was using an xinput wrapper called XinputPlus and applied a patch to switchmon using said program.

With said wrapper, you can target a specific program, enable directinput output under the directinput tab and then enable all the .dll files under Settings / DLL files. This basically adds xinput library files within the folder of said program.

Once you do this, you do not need the wrapper program anymore.
Also do not forget to set compatibility mode of the Switchmon application to Windows XP SP2.

Basically, google up XinputPlus (Japanese website) use chrome translate to navigate there. Download XinputPlus, input the location of the SwitchMon folder and follow the instructions set forth by Jeph, and you should have a working SwitchMon on a Windows 10.

EDIT: XinputPlus site: https://sites.google.com/site/0dd14lab/xinput-plus

1) Download XInput Plus Ver4.14.3 in that link

2) "Enable directinput output" under the directinput tab

3) enable all the .dll files under Settings / DLL files. This basically adds xinput library files within the folder of said program (SwitchMon).

Let us know how it goes~
 Ragnarok.Corvinus
Offline
Server: Ragnarok
Game: FFXI
user: Xiong
Posts: 66
By Ragnarok.Corvinus 2017-07-28 23:42:30
Link | Quote | Reply
 
Thanks you for the replies! I'll give it a shot. I do use an xbox one controller.
 Ragnarok.Corvinus
Offline
Server: Ragnarok
Game: FFXI
user: Xiong
Posts: 66
By Ragnarok.Corvinus 2017-07-28 23:55:04
Link | Quote | Reply
 
It works! Thank you all so much! I tried and tried to search a solution for hours, thank you for having the answer!
 Sylph.Pve
Offline
Server: Sylph
Game: FFXI
user: zsky
Posts: 19
By Sylph.Pve 2017-07-29 21:37:22
Link | Quote | Reply
 
Welcome, happy to help. I'm glad for Jeph for finding the answer for us. Just passing along to ya.
necroskull Necro Bump Detected! [52 days between previous and next post]
 Phoenix.Habar
Offline
Server: Phoenix
Game: FFXI
user: habarnam
Posts: 18
By Phoenix.Habar 2017-09-20 05:10:13
Link | Quote | Reply
 
Hello just trying to enable this myself but have some issues setting it up.
first off when i use the program i get this popup:
https://imgur.com/qre6TVz

then these are my other settings:
https://imgur.com/GJfmtRb
https://imgur.com/4rPdEsP
missing anything? thank you in advance!
 Sylph.Pve
Offline
Server: Sylph
Game: FFXI
user: zsky
Posts: 19
By Sylph.Pve 2017-10-08 22:32:26
Link | Quote | Reply
 
Phoenix.Habar said: »
Hello just trying to enable this myself but have some issues setting it up.
first off when i use the program i get this popup:
https://imgur.com/qre6TVz

then these are my other settings:
https://imgur.com/GJfmtRb
https://imgur.com/4rPdEsP
missing anything? thank you in advance!

http://www.tomshardware.com/forum/124217-13-xinput1_3-missing

This fixed the issue for the missing "Xinput1_3 dll is missing" file for me on win10.
necroskull Necro Bump Detected! [83 days between previous and next post]
 Cerberus.Mrkillface
Offline
Server: Cerberus
Game: FFXI
user: bitchtits
Posts: 108
By Cerberus.Mrkillface 2017-12-30 18:01:44
Link | Quote | Reply
 
Sylph.Pve said: »
Fenrir.Kogah said: »
Wait, I think I remember. Windows 10 has an issue with Xbox controllers while not in focus. Are you using an XboX controller? I had to go back to my good old dual shock 2 with an adapter.

This is correct.

Someone looked into it earlier this year and found a solution.

http://www.ffxiah.com/forum/topic/47135/ffxi-switch-monitor/2/#3259271

Asura.Jeph said: »
Figure I should share my fix here since I've been using switchmon for over a month now. I myself use an Xbox One controller and originally had the same issue with switchmon not working.

The main problem is that the Xbox One controller does not utilize directinput, or at least I do not believe it does so properly. It does utilize xinput which iirc is the newer standard for controllers but that brings up one problem:

Switchmon was primarily designed with directinput in mind but can read some information about the Xbox One controller since the drivers has some rudimentary directinput feedback. The problem is that this basic directinput feedback does not work if a problem is out of focus. If you have switchmon focused, your xinput keybind within the program will work but as soon as you swap to another window, it is no longer recognized.

The workaround I used was using an xinput wrapper called XinputPlus and applied a patch to switchmon using said program.

With said wrapper, you can target a specific program, enable directinput output under the directinput tab and then enable all the .dll files under Settings / DLL files. This basically adds xinput library files within the folder of said program.

Once you do this, you do not need the wrapper program anymore.
Also do not forget to set compatibility mode of the Switchmon application to Windows XP SP2.

Basically, google up XinputPlus (Japanese website) use chrome translate to navigate there. Download XinputPlus, input the location of the SwitchMon folder and follow the instructions set forth by Jeph, and you should have a working SwitchMon on a Windows 10.

EDIT: XinputPlus site: https://sites.google.com/site/0dd14lab/xinput-plus

1) Download XInput Plus Ver4.14.3 in that link

2) "Enable directinput output" under the directinput tab

3) enable all the .dll files under Settings / DLL files. This basically adds xinput library files within the folder of said program (SwitchMon).

Let us know how it goes~

In case anyone is still having issues on windows 10, I tried the above steps and it still wasn't working.

Running Switchmon in compatibility mode for windows xp service pack 3 fixed it.
Offline
Posts: 11
By IsraelMagdiel 2018-01-20 03:53:24
Link | Quote | Reply
 
Where TF is switchmon? I can't find it in ANY windower folders. nothing is working for me. My Xbox One controller is controlling both instances of my FFXI game, and its really hard trying to use mouse and keyboard and alt tabbing to get both characters through stuff.

Ok, I found Switchmon, but the game is still being controlled on both screens with my Xbox One controller. Any help would be awesome!
 Bahamut.Ayasha
Offline
Server: Bahamut
Game: FFXI
user: Ayasha
Posts: 56
By Bahamut.Ayasha 2018-01-20 04:35:03
Link | Quote | Reply
 
If the problem you are referring to is that your gamepad controls both instances simultaneously, you can try this. If you are using Windower, make sure you have: "Always Enable Gamepad" setting turned off. If not, uncheck: "Enable gamepad when game is inactive" in FFXI Config -> Gamepad settings.
[+]
Offline
Posts: 11
By IsraelMagdiel 2018-01-20 06:09:09
Link | Quote | Reply
 
Bahamut.Ayasha said: »
If the problem you are referring to is that your gamepad controls both instances simultaneously, you can try this. If you are using Windower, make sure you have: "Always Enable Gamepad" setting turned off. If not, uncheck: "Enable gamepad when game is inactive" in FFXI Config -> Gamepad settings.


Dude, you're a life saver. That's exactly what was going on. Had to restart/reload windower, but it worked!!! Thanks!
[+]
necroskull Necro Bump Detected! [288 days between previous and next post]
 Bismarck.Cloudstrafie
Offline
Server: Bismarck
Game: FFXI
user: cloud7886
Posts: 114
By Bismarck.Cloudstrafie 2018-11-04 16:23:35
Link | Quote | Reply
 
Has anyone figured out a way to reorganize the list, or is there something that's out now that gives the option to?
 Ragnarok.Corvinus
Offline
Server: Ragnarok
Game: FFXI
user: Xiong
Posts: 66
By Ragnarok.Corvinus 2018-11-04 20:15:02
Link | Quote | Reply
 
From my experience, the list seems to be organized by the order that you logged in.

I usually login before starting up switchmon, but my list never changes cause my login order doesn't either. Also, if a single character dc's I do notice that the order is changed up. Which makes me believe even more that login order affects switch order. Hope this helps.
 Asura.Eiryl
Offline
Server: Asura
Game: FFXI
user: Eiryl
By Asura.Eiryl 2018-11-04 20:28:19
Link | Quote | Reply
 
Like all things square, sadly it's random u_u the characters get assigned a windows number, but theres nothing you can do to force the order.

I really wish it had a sort option, but I just roll with it. Sucks when one crashes lol... "sigh, out of order again"
 Bismarck.Cloudstrafie
Offline
Server: Bismarck
Game: FFXI
user: cloud7886
Posts: 114
By Bismarck.Cloudstrafie 2018-11-05 15:33:15
Link | Quote | Reply
 
Thank you very much for your help,IIRC its open source has anyone tried to take a look at it?
Log in to post.